Tijd voor een DIY klus: maak zelf een lamp 0

Zelf Lampen Maken

We worden met z’n allen steeds creatiever en willen ons interieur zo uniek mogelijk maken. En hoe maak je iets nou unieker dan door items toe te voegen die je zelf hebt gemaakt. Met de juiste tools valt alles te maken en vaak voor een lagere prijs dan in de winkels. Zo kun je bijvoorbeeld zelf allerlei meubels maken, zoals een tv-meubel, een wandkast of salontafel. Ook accessoires maak je min of meer in een handomdraai. Lees snel verder hoe je een doe-het-zelf lamp zelf maakt. 

Stap 1: zoek naar inspiratie

Allereerst is het belangrijk om te zoeken naar inspiratie. Zo kun je er namelijk beter achter komen welke materialen je nodig hebt. Weet je bijvoorbeeld al wat voor lamp je wil maken? Ga je voor een hanglamp boven de tafel? Een tafellamp voor op het nachtkastje? Of ga je toch voor een staande lamp in de hoek van de woonkamer? Zodra je dat voor ogen hebt, kun je veel gerichter zoeken naar de materialen. Er is namelijk zoveel mogelijk. Vaak hoef je niet eens naar de bouwmarkt te gaan en heb je juist alles al in huis om een lamp te maken. Je hebt namelijk vast wel elementen in huis waar je een lamp van kunt maken. Durf daarbij ook echt out of the box te denken. Zo zijn er bijvoorbeeld al wel eens lampen gemaakt van oude bezemstelen. Op het eerste gezicht moet je wellicht wennen aan het idee, maar besef dat de stelen ideaal zijn om een staande lamp van te maken.

Stap 2: Verzamel alle materialen

Afhankelijk van de soort lamp die je wil maken heb je natuurlijk steeds weer andere materialen nodig. Durf hierbij dus out of the box denken. Duik eens in de kasten en kijk eens wat je allemaal kunt vinden. Vaak komt er veel meer te voorschijn dan dat je vooraf had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een leuke doorzichtige pot, waar je een lamp in kunt maken. Dat is een super leuk idee als tafellamp op een nachtkastje bijvoorbeeld. Daarentegen is dit wel out of the box denken. Niet iedereen heeft natuurlijk een lamp in een pot op tafel staan. Bovendien is dit ook niet een lamp die je snel in de winkels zal vinden en juist dat maakt het zo leuk! 

Wat je wel bij elke lamp nodig hebt is onder andere een peerlamp. Zonder die lamp kan je uiteindelijk ook geen licht creëren. Daarnaast heb je een strijkijzer snoer nodig en een buisnippel. Daarnaast zijn een stekker en fitting vaak ook wel handig om te hebben. Eventueel kun je nog een schakelaar toevoegen. Anderen zullen dit misschien te moeilijk vinden, maar het maakt de lamp natuurlijk wel veel gebruiksvriendelijker. Daar wil je natuurlijk ook rekening mee houden, dus wellicht durf je dan ook de moeilijke stappen te doorstaan. 

Uiteraard is bij deze klus ook gereedschap nodig. Er kunnen weinig lampen gemaakt worden zonder ook maar een stuk aan gereedschap. Een schroevendraaier komt vaak van pas. Deze wordt gebruikt om het kapje en de stekker aan elkaar vast te maken. Een striptang is ook erg essentieel bij het maken van een lamp. Deze tang helpt namelijk om de stroomdraden te strippen, zodat ze aangesloten kunnen worden. Let op: deze klus heeft wel de nodige concentratie nodig. Doe het vooral op je gemak, want met haasten gaan zulke dingen juist fout. Als laatste heb je vaak een boormachine nodig. Hiermee kun je eventuele gaten in het plafond boren, maar ook in de spullen die je plotseling gevonden hebt. 

Hoe je een lamp zelf maakt hangt dus erg af van jouw eigen wensen en het materiaal dat je ter beschikking hebt. Hier kun je in ieder geval wat inspiratie opdoen.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE, INTERIEUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *