Zo ontwerp je een woonkamer 0

Ingerichte Woonkamer

Het is de centrale plek van het huis waar iedereen samenkomt. Daarom is het belangrijk dat een woonkamer een ruime, praktische en gezellige ruimte is. Hoe je daar aan begint, lees je hier. 

Budget en inspiratie

Het allereerste dat je moet doen is je budget vastleggen. Als de woonkamer er staat en je de inrichting wilt veranderen zal je budget meevallen. Als je vanaf het begin moet starten zul je met een groter budget moeten rekening houden. Verdeel wat je kan uitgeven in drie categorieën. De eerste categorie zijn uitgaven die je moet doen, de tweede wat je wil doen en de derde extraatjes met wat er over is. Onderzoek dus zeker vooraf wat je nodig zult hebben van materialen. Bekijk de prijs van de ramen, vloerbekleding, hoe je muur er zal uitzien, enzovoort. Je start verder altijd best met inspiratie. Maak dus een moodboard waar je je woonkamer visualiseert. Hier kan je altijd naar teruggrijpen. 

Maak een realistisch plan 

In de woonkamer zul je rekening moeten houden met de verschillende functies van de ruimte. Houd dus in je achterhoofd dat je genoeg zitplek nodig hebt voor iedereen, maar die juist moet positioneren. Je hebt waarschijnlijk ook een tafel nodig (of koffietafeltje) en moet rekening houden met de lichtinval, en waar de zon opkomt en ondergaat. Heb je wat moeite met het je in te beelden? Je kan online gratis tools en apps vinden om in 3D naar jouw uitgewerkte idee te kijken. Op deze manier kan je ook afgemeten meubels in de kamer plaatsen zodat jij ziet of ze allemaal wel samen passen. 

Haal het juiste materiaal in huis 

Is je woning niet zo goed geïsoleerd? Dit is hét moment om aluminium ramen en deuren te overwegen. Denk aan de verwarming in huis en vergeet radiatoren niet in je plan te verwerken! Na opmetingen te nemen kan je aan de slag met interieur en meubels. De meubels die je op het oog hebt kan je best even naast je moodboard leggen om te kijken of ze wel een realistische aankoop zouden zijn. Een felgroene stoel kan prachtig zijn, maar in conflict komen met de stijl die er op je moodboard staat. 

Is dit alles compleet nieuw voor jou en is er geen beginnen aan? Vraag dan een expert voor hulp. Zo heb je gegarandeerd kwaliteit en logica in je kamer. Bekijk ook zeker eens de website van jouw stad of gemeente. Daar is meestal een hulplijn en info te vinden over wat je wel en niet mag doen.

Previous ArticleNext Article
INTERIEUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *