De rode wijngaard: het enige schilderij dat van Gogh zelf verkocht 0

Van Gogh

Dat Vincent van Gogh een turbulent leven had, is je vast niet onbekend. Hij had heel wat problemen met zijn mentale gezondheid en dit kostte hem uiteindelijk ook zijn leven. Ondanks dat zijn werken pas aan populariteit wonnen na zijn dood, sloeg hij er in om één schilderij zelf te verkopen. Wij vertellen je alles over ‘De rode wijngaard’.

Van kunsthandelaar tot schilder 

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. School was niet voor hem weggelegd, waardoor hij op zijn zestiende aan de slag ging als leerjongen bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Ook het werkleven was niet helemaal voor hem, en al snel verloor hij zijn interesse. Geïnspireerd door de kunst waar hij voortdurend door werd omgeven, moedigde zijn broer Theo hem aan om zijn eigen kunst verder te exploreren.

Na schilderlessen kreeg hij de microbe te pakken en verfijnde hij doorheen de jaren zijn techniek en stijl. Hij woonde in Londen, Antwerpen en Parijs, maar al snel ruilde hij het drukke stadsleven in voor de rust van Zuid-Frankrijk. Met een groep kunstenaars startte hij in Arles een atelier, genaamd ‘Het Gele Huis’, met Paul Gauguin als één van de huurders. Een mentale inzinking zorgde er echter voor dat Vincent tijdens een hallucinatie zijn eigen oor afsneed. Na een kort ziekenhuisverblijf liet hij zich vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy. Daar kwam zijn creativiteit helemaal tot zijn recht en maakte hij naar verluid zo’n 150 schilderijen.

De rode wijngaard

Eén van die 150 schilderijen is het schilderij ‘De rode wijngaard’, ook wel gekend als het enige schilderij dat hij zelf ooit verkocht. Gefascineerd door de wijnoogst en zeker nu hij dit zelf kon waarnemen in het zuiden, schilderde hij dit werk. Samen met vijf andere schilderijen werd dit werk in 1890 tentoongesteld. Hier werd het schilderij gekocht door Anna Boch voor 400 frank. De koper was trouwens geen vreemde. Anna was namelijk de zus van Eugène Boch, een goede vriend van Vincent en tevens zelf kunstenaar. Hoewel dit schilderij het enige is dat hij gedurende zijn leven zelf heeft verkocht, ruilde Vincent regelmatig zijn werk met andere kunstenaars voor voor eten of teken- en schildermaterialen. Met de verkoop van ‘De rode wijngaard’ werd de waardering voor Vincent en zijn werk in gang gezet.

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid van Vincent ging er helaas niet op vooruit. Zijn angsten en financiële onzekerheid lieten hem niet los. Op 27 juli 1890 beroofde hij zichzelf van het leven. De collectie van Vincent kwam in het bezit van zijn broer Theo en daarna naar zijn vrouw die ze in bruikleen gaf aan musea wereldwijd. Uiteindelijk werd de verzameling ondergebracht onder de Vincent van Gogh Stichting.

De bekendste werken

Van GoghIn de onrustige periode in Zuid-Frankrijk maakte Vincent zijn beroemdste schilderijen en tekeningen. Waaronder zelfportretten en een serie van het ‘Gele Huis’. Ook het schilderij ‘Zonnebloemen’ was in Arles geschilderd.

Sterrennacht
Het bekendste schilderij van Vincent van Gogh is Sterrennacht en hangt op het moment in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Vincent schilderde De sterrennacht toen hij in juni 1889 in de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy zat. Hoewel het schilderij beeld geeft van de nacht schilderde Vincent het tijdens dag. Hij werd geobsedeerd van het idee om een nachtelijk landschap vanuit zijn geheugen te schilderen.

Korenveld met kraaien
Dit schilderij behoort tot één van de beroemdste kunstwerken van Vincent van Gogh. Dat dit het laatste schilderij is dat hij zou hebben geschilderd, is een mythe. Velen denken dat het doodlopende pad en de dreigende lucht met kraaien een symbool vormt voor zijn naderende levenseinde. Maar na dit schilderij maakte Vincent nog verschillende andere kunstwerken.

Zelfportret met grijze vilthoed
Vincent heeft veel zelfportretten geschilderd, waarvan er maar liefst 35 bekend zijn. Op de zelfportretten beeldt hij zichzelf af met rood haar, groene ogen en een wat hoekig gezicht. Ook had hij vaak een geconcentreerde gezichtsuitdrukking. Toen hij in Parijs woonde had hij weinig geld en het vinden van modellen was moeilijk. Om die reden begon hij zichzelf te schilderen, zodat hij toch kon oefenen met het schilderen van mensen. Het portret van hem met de grijze vilthoed is een bekende. Hij schilderde dit zelfportret toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde en het is Vincent’s meest gedurfde Parijse kleurenexperiment.

Vincent van Gogh is niet alleen beroemd om zijn schilderijen en andere kunstwerken, maar duidelijk ook om zijn turbulente leven en de invloed ervan op zijn werk. Zijn werken hebben een plekje naast kunstwerken van andere beroemde kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci, Monet en Picasso.

Vincent van Gogh verrijkt samen met de andere grootmeesters in de kunst de Nederlandse cultuur. Wist jij trouwens dat er een periode was waarin hij één schilderij per dag schilderde?

Previous ArticleNext Article
KUNST ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *