Oke, niet iedereen gaat in zijn of haar vrije tijd graag naar een museum of gallerij. We zijn namelijk niet allemaal kunstliefhebbers. Toch zijn er een aantal kunstwerken die je moet kennen als je geen cultuurbarabaar wil zijn. Daarom hebben wij een lijstje voor jou opgesteld met de bekendste schilderijen aller tijden.
1. Mona Lisa
Dit beroemde portret van Leonardo da Vinci werd schilderd tussen 1503 en 1507 met olieverf op een populierenhouten paneel. De dame genaamd Lisa Gherardini staat tentoongesteld in het Louvre te Parijs.
Het handelsmerk van Leonardo is de glimlach van Lisa, waarover bovendien tientallen theorieën zijn bedacht. Het centrale thema volgens de schilder is echter blij zijn.
Weetje: De vrouw het niet echt Mona Lisa. Haar echte naam is Lisa Gherardini.
2. Sterrennacht
Die man die zijn oor heeft afgesneden? Jep, dat is de schilder van Sterrennacht. Meneer Vincent van Gogh, schilderde dit wereldberoemde kunstwerk in 1889 toen hij in het ziekenhuis
Het kunstwerk is een weergave van een kleine stad met een heldere gele sterrenhemel. Zo kan je in het taffereel een vlammende cipres, olijfbomen, heuvels, een kerktoren en meer vinden.
Weetje: Van Gogh vond naar eigen mening dit schilderij mislukt.
3. Het laatste avondmaal
Geen kunstliefhebber noch gelovig? Toch zou je het Laatste Avondmaal moeten kennen. Da Vinci schilderde deze fresco, wat een muurschildering is in het Santa Maria Delle Grazie klooster in Milaan tussen 1495 en 1498.
Op het beroemde schilderij kan je het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen terugzien. Volgens de schilder wordt de verwarring die ontstond nadat Jezus bekend maakte dat iemand van de apostelen hem zou verraden, hier uitgebeeld.
Weetje: Slechts een miniem deel is nog origineel. Door de slechte staat het aan het einde van de 20e eeuw gerestoreerd door restaurateur Pinin Brambilla Barcilon.
4. Het meisje met de parel
Dit kunstwerk werd gemaakt door Johannes Vermeer tussen 1665 en 1667. Het is geen portret maar een tronie. Een tronie is een schilderij van een anoniem model waar bij het afbeelding van bijzondere gezicht of karaktertrekken centraal staat. Initieel heette het schilderij ‘Meisje met tulband’.
Weetje: Eigenlijk zouden ze het schilderij ‘het meisje met de gelakte oorbel’ moeten noemen. Het juweel in haar oor is namelijk geen parel.
5. De Schreeuw
Toen Edvard Munch de schreeuw schilderde in 1893, leek het erop dat hij niet in de beste mentale staat verkeerde. En tot op de dag van vandaag roept het duistere emoties op wanneer je dit schilderij zou bezichtigen in de Nasjonalgalleriet in Oslo, Noorwegen.
Deze stuk ‘schreeuwt’ letterlijk emoties. Het doek beschrijft een ervaring van de schilder tijdens een avondwandeling in de buurt van Oslo. Het tafereel beschrijft een avondwandeling van Munch met zijn vrienden, toen hij bij een fjord pauzeerde. Het beeld van de schilder bedroeg op dat moment een bloedrode zon een uitgestrekte grijsblauwe fjorden. Door de angst, vermoeidheid een eenzaamheid die Edvard voelde, leek het voor hem alsof de natuur schreeuwde. Naar eigen zeggen kon hij deze schreeuw ook horen.
Weetje: Het kunstwerk De Schreeuw bestaat eigenlijk uit vijf delen; vier replica schilderijen en een lithografie.
Ziezo, nu ben je deels op de hoogte over de bekendste schilderijen ter wereld en hoef je nooit meer onder te doen als deze bekende schilderijen toevallig ter sprake komen. Je hebt er zelfs nog een paar interessante weetjes bij waar je je vrienden vast mee kan imponeren.