Dit wist je nog niet over de Eiffeltoren 0

De Eiffeltoren kent iedereen. Dit befaamde monument werd ontworpen door Maurice Koechlin ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie. Deze metalen constructie werd vernoemd naar meneer Alexandre Gustave Eiffel. De bouw van dit meesterwerk eindigde in 1889. Sindsdien is de toren hét begrip van Parijs. Deze leuke feitjes wist je vast nog niet!

Gustave Eiffel is een leugenaar

Dacht je nu echt dat meneer Eiffel de Eiffeltoren heeft ontworpen? Waarschijnlijk dacht je, net zoals ons, dat dit het geval was. Nu… Eigenlijk heeft het architectenbureau Eiffel et Compagnie dit briljante stukje constructie bedacht. Voor de Wereldtentoonstelling, een grote internationale tentoonstelling, stuurden meer dan 100 kunstenaars zelfgemaakte ontwerpen in. Het was één van de slimme bouwkundig ingenieurs die voor Eiffel et Compagnie werkte, die met het concept op de proppen kwam. En deze slimmerik kreeg tijdens zijn geboort de naam: Maurice Koechlin. Jammer genoeg gaat Gustave wel met de eer lopen. Dat terwijl hij de Eiffel toren eigenlijk zelfs aan de Spanjaarden wou geven. Maar de gierige Spanjaarden wilden het ontwerp niet. Ze vonden het namelijk “te duur en te abstract”.

Het is niet het hoogste gebouw in Frankrijk

Gotcha! Niet zo een slimmerik he jij! Als je dacht dat de Eiffeltoren het hoogste gebouw was van Frankrijk, zit je goed mis, nu toch. Mocht je deze uitspraak in 1889 hebben gedaan had je gelijk. Want vanaf 1889 was de toren voor 40 jaar het grootste gebouw ter wereld. Sinds 1930 is het Chrysler gebouw in New York met deze titel gaan lopen. 

Honderden arbeiders hebben er twee jaar aan gewerkt.

Wil je zelf een Eiffeltoren bouwen in je tuin? Dan heb je 18.000 stukken gietijzer en 2,5 miljoen klinknagels nodig. Ga maar alvast je bestelling plaatsen bij je doe-het-zelf winkel, die zien je vast graag komen. Vergeet ook geen 60 ton rode, roodbruine en bronzen verf te halen bij de verfwinkel. Om een originele replica te maken zal je je eigen toren eerst rood, daarna roodbruin en nadien nog eens brons dienen te schilderen. De Eiffeltoren heeft gedurende twee jaar tijd, met honderden arbeiders, al deze metamorfoses moeten doorgaan. Je wil toch geen wannabe zijn, ofwel? Pas daarna kan je de kleur van je Eiffeltoren bestempelen met de naam “Eiffeltoren bruin”. Dit is namelijk de officiële kleurnaam!

Gustave Eiffel was een voorstander van het wetenschappelijk gebruik van de Eiffeltoren

Wist je eigenlijk dat de toren, door de deccenia heen, ook een rol speelde in de telecommunicatie? (Dit is niet exact wat Gustave wou.) Zo ondersteunende deze wel heel unieke mast, antenne’s voor draadloze communicatie. Natuurlijk hebben ze hier gebruik van gemaakt. In 1935 ploften ze namelijk een televisiestudio neer in de Rue de Grenelle. En ja, je raadt het al, ze gebruikten de zender van de Eiffeltoren. Dank je meneer Eiffel, euh, sorry. Dank je Maurice Koechlin, want dankzij jou hadden de Fransen de mogelijkheid om in 1953 de kroning van de koningin van Engeland live te volgen. Om nog wat meer misbruik te maken van het Franse monument, werden er in februari 2015 twee windturbines geïnstalleerd op de toren. De turbines kunnen tot 10.000kWh elektriciteit per jaar produceren. Dit is evenveel stroom dan de hoeveelheid die de commerciële ruimtes op de eerste verdieping van de Eiffeltoren verbruiken. Win-win, niet?

Met deze informatie ben jij helemaal klaar om de toren van dichtbij te bewonderen! Of hang gewoon de wijsneus uit met deze weetjes indien er in je omgeving over Parijs en de Eiffeltoren wordt gepraat! We got you covered!

Previous ArticleNext Article
CULTUUR, KUNST ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *