De 10 bekendste bouwstijlen uit de geschiedenis 0

Colosseum, Rome

Al in het stenentijdperk waren mensen bezig met het bouwen van hutten en andere vormen van beschutting. Dit is de oorsprong van de bouwkunst in de geschiedenis van de mens. Door de jaren heen is deze vorm van bouwkunst natuurlijk steeds verder ontwikkeld. Ook de stijl van bouwen en de bepaalde voorkeuren in kenmerken van de mens zijn veranderd over de duizenden jaren heen. Dat zie je vandaag de dag nog terug in zeer oude steden waarbij je duidelijk zichtbaar de verschillen van authentieke bouwwerken kan zien die worden afgewisseld met meer modernere varianten. Ieder mens heeft hierin ook zijn of haar eigen smaak. Dat was vroeger niet anders. 

Wij zetten de tien bekendste bouwstijlen uit de geschiedenis van de bouwkunst voor je op een rij, samen met de typische stijleigenschappen van de architectuur en, waar mogelijk, een voorbeeld die we vandaag de dag nog kennen.

Egyptische oudheid

Bij bouwkunst uit de Egyptische oudheid kunnen we waarschijnlijk allemaal wel een beeld vormen. Denk aan de vele graftempels die voor farao’s werden gemaakt in het oude Egypte en natuurlijk de welbekende piramides. Een van de bekendste bouwwerken van het oude Egypte is de Piramide van Cheops die je vandaag nog kunt bezoeken!

Oud- Griekse bouwkunst

De oud-Griekse bouwkunst kenmerkt zich door een vijftal stromingen. De Minoïsche, Myceense, Dorische, Ionische en Korinthische stroming. Met name in de zuilen van gebouwen is het verschil van deze bouwkunst te zien. Waarbij de Dorische stijl het meest simpele en logge is en de Korinthische stijl veel versiering kent.

Romeinse bouwkunst

Bij de Romeinse bouwkunst werd veel gebruik gemaakt van gewelven en bogen. In het hedendaagse Rome vind je nog veel voorbeelden van deze bouwkunst. Bijvoorbeeld het Colosseum en het Forum Romanum.

Vroegchristelijk

Deze bouwkunst zie je met name terug in kerkgebouwen uit de vroege tijd van het Christendom. Er werd veel gebruik gemaakt van twee vormen architectuur, waaronder de Basilica vorm met zijbeuken en de centraalbouw.

Byzantijnse bouwkunst

Het Byzantijnse rijk was eigenlijk het Oost-Romeinse rijk. In de bouwkunst zie je daarom veel invloeden van de Romeinse bouwkunst terug zoals het gebruik van zuilen. Daarnaast zie je veel koepels en ronde gevels. Veel Byzantijnse bouwwerken vind je terug in Istanbul zoals het paleis van Constantinopel.

Islamitische bouwkunst

Deze bouwkunst stelt zich in dienst van de Islamitische cultuur. Denk bijvoorbeeld aan moskeeën en graftombes. Een van de bekendste voorbeelden van deze bouwstroming is de Taj Mahal in India.

Gotisch

De Gotische bouwstroming hoort bij de late Middeleeuwen en kent veel donkere kleuren, spitsbogen en gewelven. Van deze bouwstijl vind je in Spanje een aantal prachtige voorbeelden die zeker een bezoekje waard zijn. Ook de welbekende Notre-Dame in Parijs is een klassiek voorbeeld van de Gotische bouwstijl.

Renaissance

Deze bouwstijl is eigenlijk een opleving van de Oud-Griekse en Romeinse bouwkunst in de 14de tot de 17de eeuw. Een groot verschil met de klassieke oudheid is dat qua maatverhoudingen in de Renaissancearchitectuur vaak aangesloten werd met het menselijk lichaam. 

Barok

De Renaissance eindigt vervolgens in de Barok bouwkunst. Waarbij vergelijkbare vormen werden gebruikt, maar met duidelijke afgekaderde vlakken en speelse details. Het bekende voorbeeld van één van de eerste barokke bouwwerken is de Kerk van Il Gesu in Rome. 

Art nouveau

Heel anders dan de voorgaande bouwstromingen is de Jugendstil of Art nouveau stijl. In deze stroming wordt veel gebruik gemaakt van gestileerde motieven en composities. Ze gebruikten moderne technieken en veel glaswerk. In de Spuistraat in Vlissingen vind je een viertal huizen in art nouveau stijl.

Welke bouwstijl spreekt jou het meeste aan?

Previous ArticleNext Article
GESCHIEDENIS ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *