Dit zijn de stappen om een veranda aan te schaffen 0

Veranda of Terrasoverkapping

De laatste jaren zijn terrasoverkapping heel erg in opkomst. Je ziet ze overal en elk bedrijf houdt weer een andere naam aan. Waar de een terrasoverkapping gebruikt als benaming, noemt de ander het een veranda. Waar de een tuinkamer zegt, zegt de ander serre. Of te wel er zijn verschillende benamingen voor een overkapping in jouw tuin. Maar zitten er ook nog verschillen in die benamingen die we zojuist hebben genoemd? Het is redelijk simpel. Een veranda staat altijd met één zijde minimaal aan het huis vast. Een terrasoverkapping kan vrijstaand staan, waardoor ie in elke hoek van de tuin geplaatst kan worden. Een tuinkamer of serre is in principe een overkapping/veranda die dicht gemaakt met bijvoorbeeld glazen schuifdeuren. Maar, als je zo’n overkapping wil, waar begin je dan? 

Doe inspiratie op

Bekijk altijd eerst wat je wil. Dat is enorm belangrijk, want zo’n veranda kan best hoog in de kosten lopen. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar ideeën of ga eens wat vaker langs bij die nicht of die buurvrouw die er ook een heeft staan. Zo kun je ook meteen bepalen of je een veranda, terrasoverkapping of serre wil. En als je dan besloten hebt wat voor soort overkapping het wordt, wil je deze dan van hout of aluminum? Dat is ook iets om over na te denken. 

Hout of aluminium 

Als je inspiratie op hebt gedaan is het belangrijk om te bepalen of je een terrasoverkapping/veranda wil van hout of aluminium. Waar je uiteindelijk voor kiest is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar, let wel op het volgende. Aluminium is duurzaam materiaal wat enorm lang mee gaat. Ga je verhuizen? Dan kun je een overkapping van aluminium gemakkelijk mee nemen. Met hout gaat dat net iets moeilijker. Hout werkt altijd. Dit betekent dat als er vocht bij komt -wat dus gebeurt als iets buiten staat- dat het hout kan gaan splijten, kromtrekken, uitzetten of krimpen. Het heeft dus enorm veel onderhoud nodig en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kleur, die naarmate de tijd ook grijs wordt. Als je naar het totale kostenplaatje kijkt, ben je waarschijnlijk goedkoper én duurzamer uit met een aluminium overkapping. Wil je toch hout? Bekijk dan hier hoe je het juiste hout kiest. 

Het uiteindelijke ontwerp

Als je uiteindelijk voor aluminum kiest, is er veel mogelijk. Vaak kun je ze helemaal zelf samenstellen. Het is handig om eerst te gaan bepalen welke kleur je wil. De gangbare kleuren zijn: crème wit [RAL 9001], verkeerswit [RAL 9016] en antraciet [RAL 7016/7024]. Er zijn ook spelers op de markt die zwarte overkappingen verkopen, dat is de kleur [RAL 9005]. Als je vasthoudt aan een bepaalde kleur, vallen sommige overkappingen weg. Dat zijn dan vaak standaard overkappingen, die je niet zelf kunt samenstellen. De gangbare kleuren zijn in de meeste gevallen wel beschikbaar. Daarna ga je kijken wat je mooi vindt, qua goot en staanders. Bij veel bedrijven heb je de keus uit: een klassieke, halfronde of vierkante/rechte goot. Het is maar net waar je zelf van houdt. Klassiek heeft meer rondingen, waardoor hij iets meer opvalt. Halfrond is wat meer standaard en vierkant is eerder robuust. Ook hier is het weer een kwestie van smaak. Hetzelfde geldt voor de staanders. Vaak kun je kiezen uit vierkante of halfronde staanders. Het gaat erom wat jij mooi vindt passen bij de goot en bij jouw huis/tuin. Als je dan het geraamte hebt uitgezocht is het tijd voor het dak. Polycarbonaat en gelaagd glas zijn de dakbedekkingen waar je uit kunt kiezen. Glas is mooi, vooral als je de overkapping dicht wil maken met glazen schuifdeuren. Maar, glas is ook heel warm, vooral in de zomermaanden. De meeste mensen kiezen dan ook voor polycarbonaat in de opaal of heldere variant. Opaal is meer melkachtig, kun je niet doorheen kijken, maar laat wel veel licht binnen. Daarnaast is het ook veel sterker dan glas, waardoor je zeker beschermd bent met eventuele hevige stortbuien. Dat materiaal kun je ook gebruiken om de zijkanten bijvoorbeeld dicht te maken, je leest er hier meer over. 

Kies het bedrijf

Er zijn gigantisch veel spelers op de markt in deze branche. Het is daarom ook noodzakelijk om goed onderzoek te doen naar de bedrijven. Hebben ze een pagina op internet? Een social media pagina en een website? Kun je ze makkelijk bereiken? Hoe is de service van hun kant? Hebben ze überhaupt een KvK? Dat zijn zaken waar je in eerste instantie op moet letten. Vertrouw je het niet? Bij twijfel niet doen luidt het gezegde. Maar, je kunt ze altijd langs laten komen om in te meten bij jou. Meestal zegt jouw gevoel wel of het goed zit of niet. 

Inrichting

Hoewel de overkapping natuurlijk niet meteen staat, kun je wel al ideeën opdoen over de inrichting ervan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tips. Die kun je ook makkelijk toepassen onder een overkapping, want je verlengt als het ware je wooncomfort naar buiten. 

Previous ArticleNext Article
Tuin ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *