Deze adembenemende architectuur wil je niet missen 0

adembenemende architectuur

Of je nou op stedentrip gaat, een doorreis maakt of een lange vakantie hebt gepland, bezienswaardigheden bezoeken staat vast en zeker op jouw to do list. Het is interessant om te zien hoe gebouwen in het buitenland gebouwd zijn. De architecten hebben zich vaak enorm uitgeleefd en elk gebouw of standbeeld heeft zijn eigen betekenis en verhaal. De ene architectuur is indrukwekkender dan de ander. Hoewel iedereen waarschijnlijk de Eifeltoren en Sagrada Familia kent, zijn er nog talloze gebouwen die ook een bezoekje waard zijn. Er is genoeg architectuur te bekijken, je moet soms alleen nét iets beter zoeken. Dat laatste hebben wij voor jou gedaan, dus geniet van deze adembenemende architectuur. 

Temppeliaukio – Finland

Temppeliaukio – Finland
Temppeliaukio – Finland

Als je bezienswaardigheden zegt, kom je al vaak uit op kerken. Die zijn in het buitenland gewoon dé attractie om te bezichtigen. Hetzelfde geldt voor rotsen. Maar, heb je ooit beide bezienswaardigheden in één gezien? Dan is het tijd om Helsinki te bezoeken. De Temppeliaukio kerk ligt in het hart van Helsinki en is in de rots uitgegraven. De kerk is in 1969 gebouwd en is de ideale plek om concerten te houden.

Het dansende huis – Tsjechië

Het dansende huis – Tsjechië
Het dansende huis – Tsjechië

Naast historische gebouwen, is er ook veel moderne architectuur te vinden in Europa. Een voorbeeld van een modern gebouw is bijvoorbeeld het dansende huis in Praag. Deze ligt aan de Moldau en is ontworpen door een Tsjechische en Amerikaanse architect in opdracht van de ING bank. Als je je fantasie de vrije loop laat, zie je een paar dansers, vandaar de naam ‘het dansende huis’. In eerste instantie heette het kantoorgebouw -wat het oorspronkelijk is- Ginger en Fred, een beroemd danspaar. 

São Bento – Portugal

Trein Station Porto – Portugal
Trein Station Porto – Portugal

Architectuur vind je natuurlijk overal, dus ook in stations. Als je naar onze stations kijkt, verschillen ze al enorm van elkaar. Maar in Porto hebben ze flink uitgepakt. Het station is een van de belangrijkste stations van de stad en is midden in het centrum gebouwd. Oorspronkelijk stond op die plek een klooster, waar het station ook naar is vernoemd. De blauw-witte tegeltjes -die in het Portugees azulejos heten-  op de muur beelden bekende taferelen tijdens de oorlog uit.

Paleizencomplex in Peterhof – Rusland

Paleizencomplex in Peterhof – Rusland
Paleizencomplex in Peterhof – Rusland

Dit paleizen- en tuinencomplex is gebouwd in opdracht van de Rus Peter de Grote. Dit grote en indrukwekkende complex wordt ook wel eens het Russische Versailles genoemd. Als je kijkt naar hoe het gebouwd is, is die naam ook wel te verklaren. Vanuit het gebouw kijk je uit over de Finse golf, dus naast een indrukwekkende architectuur is het uitzicht ook zeker een bezoek waard.

Heroes square – Hongarije 

Heroes Square Hungary
Heroes Square Hungary

Dit bekende plein ligt in Boedapest en is al in 1896 aangelegd. Elk jaar wordt dit plein omgetoverd tot een arena om de paardenraces te houden. Qua architectuur is het plein misschien niet de meest bijzondere bezienswaardigheid, maar het is zeker indrukwekkend. Het brengt namelijk een verhaal met zich mee. 

Op het plein staan veel standbeelden, die samen met millenniummonument vormen. Het standbeeld in het midden is aartsengel Gabriël. Hij houdt een patriachaal en een Stefanskroon vast, dit zijn nationale symbolen van Hongarije. Voor deze hoge zuil, staan ruiters, de zeven hoofdmannen van de Hongaren. Dit is ook het monument voor de overledenen in de Vrijheidsoorlog. 

Aan beide kanten van de zuil, staan ook nog standbeelden. Dit zijn beroemde Hongaren, ook wel helden van de Hongaarse geschiedenis. Daar heeft het plein zijn naam dan ook aan te danken.

Kun je niet genoeg krijgen van cultuur en architectuur? Dan zijn wij benieuwd of jij ook al foto’s hebt van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden. Als je op deze plekken nog niet geweest bent, heb je nu een nieuwe wensenlijst vol steden erbij! Neem ook gerust een kijkje op de Top 5 mooiste oude steden. Veel plezier alvast op reis.

Previous ArticleNext Article
CULTUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *