Deze planten fleuren jouw tuin op in de winter 0

Winter planten

Planten zorgen gewoon voor net meer sfeer in huis, maar ook in de tuin. Het liefst zetten we in de zomer heel onze tuin vol, maar helaas overleeft niet elke plant in een wintertuin. De meeste planten krijgen het namelijk koud in een pot en zullen het daarom niet overleven tot de volgende zomer. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de planten dan in vaste grond te zetten. Alleen is dat niet altijd een optie als je bijvoorbeeld honden hebt of als je alleen potten kwijt kunt. De volgende planten kunnen juist wel tegen de kou en zijn daarom geschikt als winterplanten. Op die manier kun je zelfs met het koude weer, een vrolijke tuin behouden.

Moestuin

In plaats van verschillende planten in jouw tuin, kun je ook een moestuin creëren. Niet alleen in de lente en zomer kun je zelf groenten en fruit verbouwen, ook in de herfst en winter kun je in jouw moestuin oogsten. Sommige groenten houden namelijk niet van warmte, waardoor ze juist in de herfst en winter zullen groeien. Voorbeelden daarvan zijn onder andere: broccoli, spruiten, wortels, erwten, bloemkool en spinazie. Ook rucola, bieten en boerenkool houden van het koude weer, maar daarnaast groeien ze eigenlijk het hele jaar door. 

Hetzelfde geldt voor fruit. Als het niet te koud is in de herfst, kun je al beginnen met planten, waardoor je in de lente van vers fruit kunt genieten. Het gaat dan onder andere om de volgende fruitsoorten: kersen, peren, pruimen en bosbessen. 

Dianthus ‘Kahori’ 

Dit is een plant, die prima in een pot kan overleven in de winter. De Dianthus ‘Kahori’ kan zelfs temperaturen onder nul aan en zou tot -15 graden het prima doen in jouw tuin. Zorg alleen wel dat de plant in een pot staat, waar het water in weg kan lopen. De wortels moeten niet te nat worden, want dan zal deze plant moeite krijgen om de lente te halen. Hebben we echt een strenge winter? Dan kun je de plant inpakken. Doe dit bijvoorbeeld met een jute zak of bubbeltjesplastic aan de binnenkant van de pot. 

Een ding is zeker: je wil dat deze plant de warme dagen haalt, want in mei komen de eerste felroze bloemen al tot bloei. Deze bloei duurt tot juli. Als je tussendoor de 

uitgebloeide bloemen eruit knipt en de Dianthus ‘Kahori’ snoeit, dan kun je van 

augustus tot en met oktober genieten van de tweede bloei felroze bloemen. Deze 

plant is dus echt een aanwinst voor je tuin. De bloeiperiode van de Anemoon, komt overeen met die van de Dianthus ‘Kahori’, waardoor je die planten mooi kunt combineren. 

Erica Carnea

Ben je wel fan van wat kleur in de tuin? Dan is deze winterheide ook zeker een aanrader. Van januari tot en met april staat de Erica Carnea in bloei, waardoor je in de winter kunt genieten van een tuin die roze/rood kleurt. Door deze roze/rode kleur, past deze winterheide ook nog eens goed bij de Dianthus ‘Kahori’, die elkaar waarschijnlijk af zullen wisselen qua bloei. De plant is eigenlijk geheel onderhoudsvrij. Je moet de Erica Carnea alleen wel snoeien als de winter voorbij is, anders zullen er takken in de weg zitten bij de volgende bloei. 

Viburnum Tinus

Deze plant wordt ook wel de sneeuwbal genoemd en staat ook in de winter in bloei. De witte/lichtroze bloemknopjes gaan in januari open en blijven tot mei in bloei. De bloeiperiode komt dus sterk overeen met die van de Erica Carnea. Daarom is het leuk om deze twee planten met elkaar te combineren. Houdt er rekening mee dat de Viburnum Tinus niet in een te harde windvlaag moet staan, daar kan ie soms niet zo goed tegen. Andere weersomstandigheden kan deze plant prima overleven en daarom is het ook zo’n geschikte plant voor in de winter. Het leuke ervan is dat na de bloei van bloemknopjes er blauwe bessen aan deze plant groeien. Vogels zijn daar dol op, waardoor ze weer wat vaker op bezoek komen. Ideaal als je geen vogelhuisje hebt hangen, dan kun je ze met deze plant toch voorzien van eten. 

Planten zijn natuurlijk een echte aanwinst. Of je ze nu in de tuin hebt of in huis, ze zorgen echt voor sfeer. Als je bovenstaande planten aanschaft voor de tuin is het ook een idee om te kijken voor kamerplanten. Want hoewel ze zorgen voor sfeer, zitten er nog veel meer voordelen aan kamerplanten, waar je zeker van wil profiteren.

Previous ArticleNext Article
Tuin ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *