In de klassieke oudheid zijn een heleboel bijzondere bouwwerken en constructies gemaakt. Dat weten we uit verhalen, archeologische ontdekkingen en kunstwerken die bewaard zijn gebleven uit deze periode. Uit deze periode is ook een erelijst ontstaan met de zeven meest bijzondere bouw- en kunstwerken van de klassieke oudheid. Dit zijn de zeven wereldwonderen. Tegenwoordig wordt deze lijst vaak de zeven wereldwonderen van de antieke wereld genoemd omdat er inmiddels meerdere moderne lijsten zijn opgesteld met nieuwe officiële wereldwonderen en een lijst met de zeven natuurlijke wereldwonderen. Dat komt ook omdat de oorspronkelijke wereldwonderen niet meer bestaan, op één na. Van één van de authentieke wereldwonderen wordt zelfs betwist dat het ooit in het echt heeft bestaan.
De zeven wereldwonderen van de antieke wereld
In de lijst van de authentieke wereldwonderen vind je de volgende gezagwekkende bouwwerken:
- De Piramide van Cheops die je kunt vinden in Gizeh te Egypte. Dit is het oudste bouwwerk uit de lijst en bovendien het enige werk dat nog te bezichtigen is.
- Op nummer twee staan de Hangende tuinen van Babylon, aangelegd door de Babyloniërs in de stad Babel (Irak). Het bestaan van dit wereldwonder wordt betwist. Talloze schrijvers hebben geschreven over de tuinen, maar er is tot op heden geen archeologisch bewijs gevonden van dit bouwwerk.
- De tempel van Artemis in Efeze. Een gigantisch tempelcomplex dat in Izmir te Turkije heeft gestaan. Helaas is dit wereldwonder niet meer te bezichtigen vanwege een brandstichting.
- Het beeld van Zeus te Olympia was gebouwd door de Grieken in Olympia. Dit beeld heeft een brandstichting in de vijfde of zesde eeuw niet overleefd.
- Het Mausoleum van Halicarnassus stond in Bodrum te Turkije. De gigantische graftombe is vernietigd door een overstroming in de 15de eeuw.
- Het Kolossus van Rhodos stond op het eiland Rhodos te Griekenland. Het enorme bouwwerk heeft een aardbeving in 226 voor Christus niet overleefd. Op het eiland Rhodos kun je echter wel diverse replica’s aantreffen.
- Tot slot op de lijst: de Pharos van Alexandrië. Ooit gebouwd door de Macedoniërs in het Macedonische Rijk. De huidige geografische ligging zou Alexandria te Egypte zijn. Door een aardbeving op Kreta in de dertiende of veertiende eeuw staat ook dit bouwwerk niet meer overeind.
Over deze zeven wereldwonderen is veel geschreven door schrijvers uit de klassieke oudheid en zijn diverse kunstwerken geschilderd. Op de hangende tuinen van Babylon na zijn van alle wereldwonderen ook archeologische vondsten gedaan. Hierdoor kan de omvang en de magnitude van de wereldwonderen op waarde worden geschat.
De zeven wereldwonderen van de moderne wereld
Aangezien van de authentieke wereldwonderen nog slechts één overeind staat, is er in 2007 een nieuwe lijst met zeven wereldwonderen tot stand gekomen. De volgende lijst is samengesteld:
- De Chichen Itza in Yucatan te Mexico;
- Het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro te Brazilië;
- Het Colosseum in Rome te Italië;
- De Chinese muur in Beijing te China;
- De Machu Picchu in Cuzco te Peru;
- Tempel Petra in Ma’an te Jordanië;
- De Taj Mahal in Agra, India.
Deze zeven modernere wereldwonderen zijn allen nog te bezoeken en stuk voor stuk een bezoekje waard. Voor echte architectuurliefhebbers is er voor ieder wat wils, want alle zeven zijn gemaakt in een andere bouwstijl. Daarnaast heeft de Piramide van Cheops een ereplaats gekregen op de lijst van de moderne wereldwonderen. Ook dit immense bouwwerk is zeker een bezoekje waard!
Ben je geïnspireerd door deze prachtige bouwwerken? Dan zul je deze authentieke steden ongetwijfeld ook kunnen waarderen!