Terug in de tijd: het interieur van vroeger 0

Woonkamer met grote ramen en vrij uitzicht

Je hoort vaak om je heen dat vroeger alles beter was. De tijd waarin je nog met de gulden kon betalen en waarbij er niet zo’n strenge regels golden. Alles kon en mocht tot op zekere hoogte en dat zie je ook terug in de woonkamers van vroeger. We hebben het altijd over trends van nu, maar wat waren de woontrends van 40 of 50 jaar terug? We blikken terug op een aantal van die trends, wie weet komen deze nog een keer terug in de toekomst.

1960: tijd om te experimenteren

Vanaf 1960 begonnen steeds meer mensen te experimenteren in woonkamers. Alles kon en mocht eigenlijk. De kleuren konden niet fel genoeg zijn en met meubels mocht ook geëxperimenteerd worden. In deze tijd was er geen sprake van het vloeken van kleuren. Alles mocht namelijk door elkaar heen gebruikt worden. Oranje, bruin en paars pastte in die tijd gewoon bij elkaar. Er was ook niemand die daar raar van opkeek. Het was de tijd van patroontjes, die je in steeds meer accessoires terug zag komen. Denk aan tapijt en gordijnen in die verschillende patronen, maar ook behang en kussens waren voorzien van een patroon.

1970: tijd voor nog meer kleur

Als je bruin en oranje vindt vloeken, dan zal je vast schrikken van de interieurstijl van de jaren 70. Hier werden namelijk ook geel en groen aan het interieur toegevoegd. Er was dus nog steeds geen sprake van kleuren die met elkaar zouden vloeken. Men wist nu eenmaal niet beter. Dit was ook de tijd, waar ronde vormen steeds populairder werden. Hoewel er veel kleur werd gebruikt bij de inrichting, waren de meubels wel vaak donker van kleur. Het was ook de tijd van de rotan materialen en de patchwork kleden. 

1980: de transitie naar stof 

Voor deze tijd kenden we voornamelijk banken van leer en dan vooral in cognac bruine kleur. Vanaf 1980 deden gestoffeerde meubelen een intrede. Vanaf die tijd zag je steeds meer banken van stof in de woonkamers. Ook werden de meubelen veel zwaarder, omdat deze steeds vaker van hout werden gemaakt. Inmiddels was ook de kleuren televisie op de markt gekomen, eveneens als de VHS-recorder. Dit betekende dat er steeds meer geleefd werd in woonkamers. Van avonden tv kijken, konden er nu ook videobanden worden afgespeeld. Dat was een hele transitie natuurlijk en daar werden de meubels ook op aangepast. De leren banken werden ingeruild voor banken van prachtige stoffen, waar je comfortabeler op kon zitten. 

Deze trends zien we nu nog steeds

Er is veel veranderd qua interieurtrends als we terugblikken op vroeger. Toch zien we steeds meer trends weer terugkomen in het interieur van nu. Denk bijvoorbeeld aan de rotan stijl. Deze stijl zagen we eerder al voorbij komen in de jaren 70. Vandaag de dag is deze ook weer helemaal hip. Je ziet steeds vaker weer meubels van dit materiaal verschijnen, die ook prima passen in de interieurstijlen van nu. 

Een andere trend, die eigenlijk vanuit de oudheid al populair is, is het gebruik van marmer. Officieel komt deze trend uit 1930. Tegenwoordig zijn we nog steeds dol op marmer en wordt het overal voor gebruikt. Van tafelbladen en keukenbladen tot vloeren en accessoires. Alles is van marmer. 

Herinner je nog die patroontjes, waar we het eerder over hadden, die ook zeker in het behang mochten zitten? Ook dat is weer helemaal trendy tegenwoordig. Het behang kan niet druk genoeg zijn. Al combineren we dat tegenwoordig wel met een rustige inrichting, in plaats van fel gekleurde meubels en accessoires.

Previous ArticleNext Article
INTERIEUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *