Gaudi: unieke kunstarchitectuur 0

Je bent vast al eens in Barcelona geweest, niet? Of je nu een fervente bezoeker bent of de stad nog nooit bezocht hebt, de naam Gaudi doet vast en zeker wel een belletje rinkelen. De heer Antoni Gaudi i Cornet is de Catalaanse architect die omstreeks 1900 een hoop indrukwekkende bouwwerken heeft ontworpen. 

Bij Gaudi’s stond het symboliseren van het Catalaans modernisme, cultuur en artistieke stroming centraal. De combinatie van deze elementen creeërde hele unieke bouwwerken. Zo uniek zelfs dat alle 7 werken, samen op de werelderfgoedlijst staan. 6 van de bouwwerken kan je bewonderen in Barcelona en de 7e vind je terug in Santa Coloma de Cervello. Deze prachtige stukken mogen niet zomaar aan je voorbij gaan.

1. Sagrada Familia

BAM, hier staat hij dan! We vallen meteen met de deur in huis en laten je de Sagrada Familia zien. Deze gigantische basiliek wordt omschreven als het absolute meesterwerk van Gaudi. Met zijn 90 meter lengte en toren van 172,5 meter kan je er echt niet naast kijken. Oh ja, en waarom er altijd kranen rond dit Spaanse monument staan? De basiliek is nog niet klaar. Als sinds 1882 wordt hieraan gewerkt. Volgens de laatste plannen zou de kerk in 2026 eindelijk af zijn.

2. Casa Battlo

Bij dit bouw werk gebouwd tussen 1904 en 1906 putte Gaudi inspiratie uit de natuur. Last van zeeziekte? Staar dan niet te lang naar de golvende gevel en bochtige vormen. Deze vormen staan trouwens voor de Middelandse zee en bergen. Het draakvormige dak en de keramiek die de schubben weergeven symboliseren dan weer de legendarische drakendoder Sant Jordi. Deze man is volgens de Catalanen de beschermheilige.

3. Palau Güell

Dit gebouw, wat eerder lijkt op een nogal opmerkelijk appartement was een van Gaudi’s vroege werken. Delen van de facade doen je denken aan een Venetiaans paleis, terwijl andere delen je dan weer eerder uitstralen dat het gebouw een gevangenis is. Zo zijn de twee gigantische ovalen poorten echte blikvangers. Deze dienden echter ooit als toegang voor paard en kar, zodat gasten per direct binnen konden rijden

4. Park Guëll

Zin in een parkwandeling met een twist? Dan zit je bij Park Guëll op het juiste adres. Opnieuw haalde Gaudi zijn inspiratie bij dit grote en originele stadspark uit de natuur. Het is een openbaar park waar je onwijs veel golvende vormen, felle kleuren en mozaïk kan terugvinden. Ook dieren komen te pas in de kunstenaar zijn architectuur. Zo kan je er een fontein vinden in de vorm van een salamander, een trap in de vorm van een draak en een terras met slangenvorm.

5. Casa Vicens

Meer teweten komen over Gaudi? Dan moet je Casa Vicens bezoeken. In dit ongewoonlijke huis heeft de architect namelijk gewoond. De woning heeft ontzettend veel verschillende kleuren, vormen, hoeken en stijlen dat het omschrijven zijn uniekheid teniet doet. Bezoeken is dus de boodschap! Gelukkig is dit huis intussen een museum geworden, waardoor je er makkelijk heen kan.

6. Crypte van de Colonia Güell

Dit werk is eigenlijk niet af. Het doel was om bovenop de crypte nog een soort van kerk te bouwen. De kerk werd echter nooit gebouwd, waardoor dit staaltje architectuur de spotlights op zich heeft. En dat verdient het zeker wel. De unieke constructie en gebruik van gekleurd glas in verschillende vormen maken dit bouwwerk en echt kunstwerk.

7. Casa Mila

Gaudi had duidelijk geen last van zeeziekte, want ook bij dit appartementencomplex koos hij ervoor om de buitenmuren te doen golven. Op het dak van dit gebouw dat een oppervlakte heeft van 1323 vierkante meter kan je 28 draaiende schoorstenen vinden. Deze zorgen voor een natuurlijke ventilatie. Neem zeker een kijkje binnen want op de 6e verdieping kan je meubelen terugvinden uit 1920. Ook de permanente tentoonstelling op de bovenverdieping is de moeite waard.

Previous ArticleNext Article
KUNST ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *